Skip to content

A Riporta Podcast

Mindig is olyan műsorokat szerettem volna készíteni, amiket jó este, az ágyban fekve hallgatni. Talán azért is, mert mindig is ez volt az egyik legmeghatározóbb élmény a számomra: legyen szó az Apukám világáról Csiszár Jenővel, vagy korábban B. Tóth László kívánságműsoráról, vagy később Fiala János Keljfeljancsi című műsoráról (aminek az ismétlését vagy egy szerkesztett változatát hallgattam), mindig is szerettem ezt a hangulatot. Akármi volt is az életemben, a rádió különböző műsorai szolgáltatták az életemhez a háttérzenét – vagy háttérbeszélgetést.

A Riporta koncepciója nagyon egyszerű: a lényeg az ember, illetve az emberi megközelítés. Ezt persze sokféleképpen lehet csinálni, de azt vettem észre, hogy akármilyen könyvet olvasok, akármilyen filmet nézek, vagy akármilyen zenét hallgatok, az az emberi oldalról fog érdekelni, és nem az információ köt le, hanem a lelki folyamatok. Ez nem jó vagy rossz, egyszerűen rám ez a jellemző. Éppen ezért akárkivel beszélek akármiről, végső soron úgyis az fog érdekelni, hogy ő hogy éli át azt, amiről szó van.

Ha az első évadot szeretnéd meghallgatni, amely többnyire ismert emberekkel készült mélyinterjúk sorozata, akkor vagy görgess le, vagy klikk IDE

Vendégek az első évadban: Dohár Péter, Fiala János, Müller Péter Sziámi, Varga Attila, Sixx, Pityinger László Dopeman, Reisz Gábor, Czibók László, Grandpierre Atilla, Uj Péter.

Ha a második évadot szeretnéd meghallgatni, amely az amerikai egy évemről szóló minisorozat, akkor vagy görgess még lejjebb, vagy klikk IDE. 

Az adásokat Spotify-on fogom ide belinkelni. Minden további platformon való elérhetőség ITT.


ELSŐ ÉVAD


1.adás – Dohár Péter – nyelviskola alapító, nyelvtanár

obuhouhohon l uvhuo ohu
fotó: origo.hu

A Riporta eredetileg úgy indult, hogy csinálok egy műsort a nyelvtanításról és a nyelvtanulásról, hiszen ebben van a legnagyobb tapasztalatom. Annyira nem akart ugyanakkor senki beszélgetni velem, hogy úgy döntöttem, hogy rögtön megvalósítom inkább a fő álmomat: a BESZÉLGETŐS MŰSORT. Eddigre azonban már felvettem egy beszélgetést Dohár Péterrel, aki mellesleg a főnököm és annak a nyelviskolának az egyik alapítója, ahol dolgozom, így úgy döntöttem, hogy ő lesz a pilot epizód, ahogy a sorozatoknál mondani szokás.
Témák: nyelvoktatás, nyelvtanulás, szocializmus, zene és sok más.

2. adás – Fiala János – rádiós és tévés műsorvezető

fotó: atv.hu

Sokan mondták, hogy Fiala elég erős “kezdés” és persze sok szempontból igazuk is van: a senkihez sem fogható stílusú, erősen öntörvényű műsorvezető helyenként abszolút kiszámíthatatlan, így izgultam is kicsit a beszélgetést előtt, de az a helyzet, hogy “rommá készültem” magam, ráadásul rengeteg műsorát hallottam korábban és azt hiszem ez a beszélgetésen is hallatszik, Ez az egyik kedvenc adásom.
Témák: politika, Friderikusz Sándor ATV,  tévé Havas Henrik riport andy vajna vitray tamás civil rádió, Puzsér Róbert Rónai Egon Keljfeljancsi, Bakács Tibor B.Tóth László.

3. adás – Müller Péter Sziámiköltő, énekes, dalszerző,

fotó: port.hu

Sok szempontból ez lett az egyik legérdekesebb adás, és megint csak sok szempontból itt értek bizonyos meglepetések – ezekről a Patreonon fogok bővebben beszélni. A beszélgetés egyik érdekessége, hogy Péter egyszercsak dalra fakad közben, a másik, hogy kifejezetten mély témákba is belementünk, a harmadik pedig, hogy viszonylag sok mindent kivágtam – ezt viszont részben pótolni fogom a Patreonon. Ja és az index.hu blogoldalának ajánlott bejegyzései közé is felkerült, amire hihetetlenül büszke voltam.

Témák: Jézus Krisztus és a szeretet, versek, zene, Őz Zsolt és a Vidámpark, közélet és krumpli. És sok más.

4. adás – Varga Attila Sixx – blogger, internetes újságíró

fotó: grungery.hu


Bevallom Sixxre kicsit minden mindegy alapon esett a választásom, fogalmam sem volt, hogy mire számítsak. Egy vérestollú kritikus az index.hu-n, aki hihetetlenül megosztja az embereket és a kendőzetlen szókimondást új szintre emeli. Aztán ahogy belenéztem a vele való interjúkba, illetve amilyen stílusban válaszolt az üzeneteimre, fokozatosan megnyugodtam. Azt hiszem végül ez volt a legkötetlenebb beszélgetés, és ebből vágtam ki a legkevesebbet is. Ez a beszélgetés is felkerült az index.hu blogbejegyzéseinek ajánlott oldalára, ráadásul a “rendes” index.hu oldalra, magyarul nem is kellett belépni a blogokhoz, a főoldalon görgetve is bele lehetett botlani, ami a hallgatottsághoz nagy mértékben hozzá is járult.

Ami a Con Air – A fegyencjárat című filmnek a Marcangoló, az Sixx az index.hu-nak – legalábbis sokak szerint: egy webmészáros, akinek a cikkeitől vér folyik a kijelzőről és felrobban a laptop tápja. Én azonban sosem hittem abban, hogy Sixx csak ennyi lenne, vagy hogy egyáltalán ez így ebben a formában igaz. Más persze valamit feltételezni, esetleg interjúkból tájékozódni és más személyesen beszélni valakivel. Ezért is voltam rá kíváncsi.

Témák: Gyerekkor Nigériában, kritikák, kommentek, kommentelők, Metallica, Trónok harca, Walking Dead és általában TV sorozatok, #metoo mozgalom, Leaving Neverland és Michael Jackson, index, Kolosi Péter, RTL, TV2, reality show-k, Való világ, Survivor, Sixx mint zsűritag, erköcsi határok, hollywoodi zombigyárosok, Sixx könyve, LOST, Majka, könyvek, Science fiction.

5. és 6. adás – Pityinger László Dopeman – rapper

fotó: riporta.hu

Na ez egy érdekes beszélgetés volt. Erről is fogok a Patreonon részletesebben beszélni, de a lényeg, hogy olyan hosszan beszélgettünk, hogy végül két részes lett az anyag. Elképesztően jó fej volt velem Dopeman, ettől még persze mindenki nyugodtan utálja, ha akarja, de úgy érzem, hogy ez a két adás erősen árnyalja a róla alkotott képet. Az biztos, hogy mindenki meg fog lepődni, aki csak egy üres fejű, nagypofájú suttyót látott idáig benne.

Témák az első részben: hip hop régen és ma, box, Ganxsta Zolee és a Kartel, Majka, család, Kicsi Dope, háború és béke lánya édesanyjával, karmikus társ, apaság, csibészkedés és buddhizmus.

Témák a második részben: még egy kis buddhizmus, kereszténység, meditáció, halál, energiák, kapcsolata a húgával, alkudozás a karmával, apaság, reinkarnáció, politika, Puzsér, készülő könyv, TV sorozatok, alkohol, szex, gengszterek, drog, pornó, szerelmes versek, csajok és persze a nyócker. U.I.: ez volt a harmadik, egyben az eddigi utolsó Riporta epizód, ami bekerült az index ajánlott blogbejegyzései közé.

7. adás – Reisz Gábor – filmrendező

fotó: port.hu

Erre a beszélgetésre is rengeteget készültem, nagyon szeretem a fiatal filmrendező filmjeit (főleg a két “főfilmet”, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant, illetve a Rossz verseket). Egy abszolút kötetlen beszélgetés alakult ki köztünk, ami felvétel utána is folytatódott még egy kicsit.

Sosem találkoztam még olyan alkotóval, aki ennyire nyíltan vállalja fel a bizonytalanságait és a sikerei ellenére ennyire természetes maradjon. Valószínűleg ez a hozzállás mutatkozik meg a filmjeiben is és többek között ezért is szeretik olyan sokan őket. Persze ez még kevés lenne a sikerhez: Gábornak különös érzéke van ahhoz, hogy olyan helyzeteket mutasson meg a filmjeiben, amikhez sokan tudunk viszonyulni, akár budapestiek vagyunk, akár nem, még akkor is, ha a szerethető karakterek mellett szinte már állandó főszereplő a fővárosunk is.

Témák: Díjátadó Monte Carloban, a filmes díjkiosztók ellentmondásai, önbizalom és önmarcangolás, élet Párizsban, szakítás, filmes skatulyák, Annie Hall, genderproblémák, rendezői nehézségek, csajozás, reklámfilm rendezés, Áron a Van…-ból, Szomszédok, Barátok közt, szavak, amelyeket Gábor nem használna, kedvenc helyek Budapesten, sör, zene, színház, párizsi (mármint a felvágott), panaszkönyv, amerikai független filmek, IKEA, épületek Budapesten, Budapest elhagyása, 90-es évek és persze a Margitsziget.

Az elhangzott dalokat a Van filmzenekar készítette, kivéve a végefőcím alatt hallható ”Rossz versek a tengerparton” című zenei betétet, amelyet a Riporta Media szerzett kifejezetten ehhez az adáshoz.

8. adás – Czibók László – vlogger

fotó: 24.hu

Egy másik érdekes beszélgetés, illetve egy érdekes helyzet: végy egy amúgy kidobóként dolgozó vloggert, aki erősen megosztja az embereket adj hozzá egy plusz vendéget, akit nem te hívtál meg, de vele érkezett, így valahogyan azért reagálni kell a helyzetre és ezt fejeld meg azzal, hogy most először két mikrofonnal veszed fel a beszélgetést ami később azért ütközött némi technikai akadályba. Na mindegy, egy újabb emberről derült ki, hogy nézhet ki akárhogy, gondolhatnak róla akármit, hihetetlenül jó fej tud lenni. Velem abszolút korrekt volt és szerintem a beszélgetés is érdekes lett.

Témák: előítéletek és előéletek, kommentek és kommentelők, Ábrahám Róbert, szájkaratésok, Éjjel-Nappal Budapest, EGO, Facebook LIVE, humor, politika, Tasnádi Péter, foci, erőszak, kidobósztorik, stabil és bástya, rímek, szarkazmus, Majka és Curtis, Instagram és egy sztori arról, hogy mi történik, ha egy kommentelő tényleg megadja a címét.

9. adás -Grandpierre Atillacsillagász, író, énekes,

fotó: grandpierre.hu

Azt hiszem nem könnyű egy olyan tapasztalt interjúalanyt kérdezni, mint a VHK énekese: szinte nincs olyan kérdés, amit ne tettek volna fel neki, nehéz igazán meglepő kérdésekkel előállni. Viszont azt gondolom, hogy amikor a színpadon átélt testelhagyásos élményéről beszélt, akkor valódi csillogást és igazi emberi reakciót láttam a szemében Érdekes, sokrétű ember. Témák többek között : zene, politika, apaság, csillagászat, magyarság.

10. adás – Uj Péter -főszerkesztő

fotó: mediapiac.com

Eredetileg az első évad két adással zárult volna. Az egyiket fel is vettem Uj Péterrel, a másikat pedig Galla Miklóssal – félig, pontosabban harmadig. Régóta gondolkozom, hogy azzal az adással kezdjek-e valamit, ha lesz belőle valami, akkor az a Patreonon fog megjelenni és szerintem sok szempontból tanulságos és érdekes anyag is lenne arról, hogy az az interjú miért is szakadt meg. Mindenesetre Uj Péter egy újabb olyan ember, aki egy meglehetősen karakteres valaki, velem ő is abszolút normális volt és ami számomra legalább ennyire fontos, hogy természetesen viselkedett. Kisebb dilemma volt számomra amúgy, hogy meghívjam-e, mert az elején nem igazán akartam belemenni a politikába – ez pedig a 444.hu főszerkesztőjével egy meglehetősen nehezen kerülendő téma lenne – de végül úgy döntöttem, hogy túlságosan érdekes ember ő ahhoz, hogy kihagyjam a beszélgetést.

Tapasztalt valaha politikai nyomásgyakorlást az Indexnél? Fizetős lesz a 444? Miket gyűjt szabadidejében?

További témák: Vona Gábor, Monthy Python, social media, irónia, megsértődéskultúra, baloldal, jobboldal, 444, Ács Dani, Népszabadság, index, média, politika, kommentek, kommentelés, internetto, Soros, az Index elengedése, Fidesz, Simicska, Orbán, Szily László, Bödőcs Tibor, gátlásosság, lámpaláz, Ozzy Osbourne, bor, Rogán Cecília, SAID, függőség, bicskák, töltőtoll, parkolási botrány, úszás és kosárlabda.


MÁSODIK ÉVAD – DZSOJLEND


A második évad egy nyolc részes minisorozat, ami arról az egy évről szól, amit Amerikában töltöttem angoltanárként. Azt hiszem a hazai podcasttörténelemben még nem vol tilyen sorozat, vagy ha volt, még nem találkoztam vele: bár a Dzsojlend megtörtént eseményeket dolgoz fel, mégis az erősen történetalapú sorozat már-már hangjátékszerű, amelynek minden másodperce azt a célt szolgálja, hogy a hallgató a mesélővel együtt átélje az elhangzottakat. Ez az eddigi visszajelzések alapján sikerült is, nagyon büszke vagyok erre a sorozatra, elmondhatatlanul sok időt töltöttem csak a zenék megalkotásával (született is egy válogatásalbum ebből) és nagyon nagy munka is volt: több mint 100 oldalt olvastam fel, rengeteg hangeffektet használtam hozzá és iszonyat sokat gondolkoztam a szerkesztésén a történetnek – de végül azt hiszem olyan lett, amilyet szerettem volna: egy nagyon személyes, változatos és mélyen emberi történet -ami ráadásul még igaz is.

2019 őszén jelentettem meg az utolsó részt, de karácsony környékén megszállt valami: egyrészt nagyon elkezdett hiányozni a podcastkészítés, ráadásul rájöttem, hogy a Dzsojlend merev, statikus hangulata után szívesen beszélgetnék valakikkel kötetlenül, mindenfajta görcsös rákészülés nélkül: ebből született meg két különkiadás, az első Esztivel, akit régóta ismerek és azt találtam ki, hogy először ő kérdezzen engem a Dzsojlendről, majd én őt arról, hogy milyen Barcelonában élni, a második különkiadásban pedig két olyan barátomat kérdeztem, akik több mint 10 éve kint élnek Amerikában és akiket szintén régóta ismerek. Hálistennek egyik barátom sem okozott csalódást, így nyugodtan zárhattam, le a 2019-es évet podcastügyileg.


Talán még csak annyit, hogy a Dzsojlendre és rám a legnagyobb hatással az S-town nevű amerikai podcast volt, ami nem mellesleg egy amerikai kisvárosban játszódik – igaz teljesen más témában. Ezt az amerikai minisorozatot háromszor hallgattam meg és azt hiszem nekem mindig is ez lesz az etalon a podcastek világában. Szóval jöjjön most a Riporta második évada, a Dzsojlend.

És a két különkiadás:

HARMADIK ÉVAD

A harmadik évadnak van címe, vannak vendégei, sőt az első adást már fel is vettem, a másodikkal kapcsolatban ma egyeztettem. Kabalából nem árulok el erről semmit, csak annyit, hogy beszélgetős műsor lesz megint, de egy kicsit más koncepcióval, mint az első évad – viszont sokkal jobb technikai feltételekkel; ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy ennek az évadnak bizonyos epizódjaihoz lesznek támogatók is – ha valaki szeretne egy-egy részt – hirdetésért cserébe – támogatni, akkor az a riporta@riporta.hu írjon. Ezekről a reklámokról vagy hirdetésekről csak annyit, hogy mindegyiket én fogom felmondani előre egyeztett koncepcióval és igyekszem csak olyat megjelentetni az adásban, ami egyrészt a Riporta szellemiségével összeegyeztethető, másrészt amelyben van bizonyos exkluzív, a Riporta hallgatóinak szánt kedvezmény az adott szolgáltatás eredeti árából – hogy a hallgatók kapjanak valamit az egyébként rövid hirdetés meghallgatásáért cserébe. Viszont szerintem sokkal több lesz ennek a hozadéka: egyrészt a jelenlegi állás szerint tök jó kedvezmények – ha úgy tetszik kuponok – lesznek az adásokban, ráadásul sokkal jobban fog szólni az egész és összességében remélhetőleg még színvonalasabb adásokat készíthetek – ja és lesz videós összefoglaló a vendégekről – már amelyik hagyja – a Youtube-on. Szóval nagyon-nagyon várom.

A Riporta harmadik évada előreláthatólag nyáron fog megjelenni.

Vissza a főoldalra.