Skip to content

Ahol most vagy, az egy digitális játszótér, ahova összedobálom mindazokat a dolgokat, amikkel foglalkozom: elsősorban a podcastemet, de szerepelnek itt írások, zenék és képek is.

Tovább a bemutatkozáshoz.

Mi az a Podcast?

A podcastről röviden: olyan műsor, amit elsősorban hallgatni lehet, legyen az beszélgetés, történetmesélés, zene, vagy bármi más. Általában ingyenes, le lehet tölteni az internetről és akár netkapcsolat nélkül is meg lehet hallgatni. Ha nem töltjük le, akkor streameljük, vagyis online hallgatjuk, ez olyan, mint amikor a Youtube-on nézünk valamit – csak ezt hallgatjuk. Tovább a podcast meghatározásához.
Vannak olyan applikációk, amelyeken keresztül hallgatni lehet ezeket a műsorokat, a legnépszerűbbek a spotify és az apple podcast (ha van iphone-od, akkor jó eséllyel van rajta egy lila színű app, azon már hallgathatod is), de van a google-nek is saját podcast appje/ja. Az egyik legnépszerűbb és talán az egyik legjobb is a castbox, de tényleg nagyon sok van, Egyes műsorok (például a Riporta is) fent vannak Youtube-on is, ilyenkor hol csak audio van, hol kép is – én például egyre inkább szeretnék videókat is feltölteni, de csak kiegészítő jelleggel.

Mi az a Patreon?

A Patreon egy tagsági alapon működő támogatói oldal, ahol elsősorban alkotók és művészek képviselik magukat. Lehetőség van arra, hogy anyagi szempontból is támogassuk őket, akik így az erkölcsi megbecsülésen kívül némi pénzbeli támogatást is kapnak. Ahhoz, hogy igazán jó minőségű podcastet készíthessek, pénzt, időt és energiát fektetek bele a folyamatba: csak az aláfestő zenék elkészítésével több száz órát töltöttem, egy-egy interjúra való készülés, annak elkészítése, illetve a vágás stb. pedig volt, hogy hetekig tartott. A felvételhez szükséges eszközök szintén nem nagyon úszhatók meg kevés pénzből. Ezzel együtt persze imádom ezt az egészet csinálni és hihetetlenül jól esik megosztani az adásokat másokkal. Ha rajtam múlik – márpedig az a cél, hogy ez ne változzon – , a Riporta mindig is ingyenes marad, viszont mindenfajta támogatás – akár szóban, írásban, vagy anyagi támogatás képében – egyrészt jól esik, másrészt nagyon sokat segít is. Szóval ha úgy érzed, hogy ez a műsor neked ér annyit, hogy akár csak havi egy dollárt is rááldozz, ezzel is biztosítva a hosszú távú működést, akkor erre a Patreon a legjobb hely. Ráadásul az egyik kedvenc írom, Bret Easton Ellis is a Patreonon sugározza az adásait – sőt ő csak ott. Szóval egy platformon lenni vele az a menőség menősége.
A Patreonon három tagsági kategóriát állítottam fel, hogy mindenki vérmérséklete, szimpátiája stb. alapján tudjon támogatni – amit ezúton is nagyon köszönök!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük