Skip to content

Első évad


1.adás – Dohár Péter – nyelviskola alapító, nyelvtanár

obuhouhohon l uvhuo ohu
fotó: origo.hu

A Riporta eredetileg úgy indult, hogy csinálok egy műsort a nyelvtanításról és a nyelvtanulásról, hiszen ebben van a legnagyobb tapasztalatom. Annyira nem akart ugyanakkor senki beszélgetni velem, hogy úgy döntöttem, hogy rögtön megvalósítom inkább a fő álmomat: a BESZÉLGETŐS MŰSORT. Eddigre azonban már felvettem egy beszélgetést Dohár Péterrel, aki mellesleg a főnököm és annak a nyelviskolának az egyik alapítója, ahol dolgozom, így úgy döntöttem, hogy ő lesz a pilot epizód, ahogy a sorozatoknál mondani szokás.
Témák: nyelvoktatás, nyelvtanulás, szocializmus, zene és sok más.

https://open.spotify.com/episode/2kQGPofeJCdWBL33DJP24c

2. adás – Fiala János – rádiós és tévés műsorvezető

fotó: atv.hu

Sokan mondták, hogy Fiala elég erős „kezdés” és persze sok szempontból igazuk is van: a senkihez sem fogható stílusú, erősen öntörvényű műsorvezető helyenként abszolút kiszámíthatatlan, így izgultam is kicsit a beszélgetést előtt, de az a helyzet, hogy „rommá készültem” magam, ráadásul rengeteg műsorát hallottam korábban és azt hiszem ez a beszélgetésen is hallatszik, Ez az egyik kedvenc adásom.
Témák: politika, Friderikusz Sándor ATV,  tévé Havas Henrik riport andy vajna vitray tamás civil rádió, Puzsér Róbert Rónai Egon Keljfeljancsi, Bakács Tibor B.Tóth László.

https://open.spotify.com/episode/4R5jwVh1cEQRParDuwvcnL

3. adás – Müller Péter Sziámiköltő, énekes, dalszerző,

fotó: port.hu

Sok szempontból ez lett az egyik legérdekesebb adás, és megint csak sok szempontból itt értek bizonyos meglepetések – ezekről a Patreonon fogok bővebben beszélni. A beszélgetés egyik érdekessége, hogy Péter egyszercsak dalra fakad közben, a másik, hogy kifejezetten mély témákba is belementünk, a harmadik pedig, hogy viszonylag sok mindent kivágtam – ezt viszont részben pótolni fogom a Patreonon. Ja és az index.hu blogoldalának ajánlott bejegyzései közé is felkerült, amire hihetetlenül büszke voltam.

Témák: Jézus Krisztus és a szeretet, versek, zene, Őz Zsolt és a Vidámpark, közélet és krumpli. És sok más.

https://open.spotify.com/episode/62JVKwlxq6Dc2XWvvbqVQa

4. adás – Varga Attila Sixx – blogger, internetes újságíró

fotó: grungery.hu


Bevallom Sixxre kicsit minden mindegy alapon esett a választásom, fogalmam sem volt, hogy mire számítsak. Egy vérestollú kritikus az index.hu-n, aki hihetetlenül megosztja az embereket és a kendőzetlen szókimondást új szintre emeli. Aztán ahogy belenéztem a vele való interjúkba, illetve amilyen stílusban válaszolt az üzeneteimre, fokozatosan megnyugodtam. Azt hiszem végül ez volt a legkötetlenebb beszélgetés, és ebből vágtam ki a legkevesebbet is. Ez a beszélgetés is felkerült az index.hu blogbejegyzéseinek ajánlott oldalára, ráadásul a „rendes” index.hu oldalra, magyarul nem is kellett belépni a blogokhoz, a főoldalon görgetve is bele lehetett botlani, ami a hallgatottsághoz nagy mértékben hozzá is járult.

Ami a Con Air – A fegyencjárat című filmnek a Marcangoló, az Sixx az index.hu-nak – legalábbis sokak szerint: egy webmészáros, akinek a cikkeitől vér folyik a kijelzőről és felrobban a laptop tápja. Én azonban sosem hittem abban, hogy Sixx csak ennyi lenne, vagy hogy egyáltalán ez így ebben a formában igaz. Más persze valamit feltételezni, esetleg interjúkból tájékozódni és más személyesen beszélni valakivel. Ezért is voltam rá kíváncsi.

Témák: Gyerekkor Nigériában, kritikák, kommentek, kommentelők, Metallica, Trónok harca, Walking Dead és általában TV sorozatok, #metoo mozgalom, Leaving Neverland és Michael Jackson, index, Kolosi Péter, RTL, TV2, reality show-k, Való világ, Survivor, Sixx mint zsűritag, erköcsi határok, hollywoodi zombigyárosok, Sixx könyve, LOST, Majka, könyvek, Science fiction.

https://open.spotify.com/episode/3i1COTvlCwITqYwcAGUa73

5. és 6. adás – Pityinger László Dopeman – rapper

fotó: riporta.hu

Na ez egy érdekes beszélgetés volt. Erről is fogok a Patreonon részletesebben beszélni, de a lényeg, hogy olyan hosszan beszélgettünk, hogy végül két részes lett az anyag. Elképesztően jó fej volt velem Dopeman, ettől még persze mindenki nyugodtan utálja, ha akarja, de úgy érzem, hogy ez a két adás erősen árnyalja a róla alkotott képet. Az biztos, hogy mindenki meg fog lepődni, aki csak egy üres fejű, nagypofájú suttyót látott idáig benne.

Témák az első részben: hip hop régen és ma, box, Ganxsta Zolee és a Kartel, Majka, család, Kicsi Dope, háború és béke lánya édesanyjával, karmikus társ, apaság, csibészkedés és buddhizmus.

Témák a második részben: még egy kis buddhizmus, kereszténység, meditáció, halál, energiák, kapcsolata a húgával, alkudozás a karmával, apaság, reinkarnáció, politika, Puzsér, készülő könyv, TV sorozatok, alkohol, szex, gengszterek, drog, pornó, szerelmes versek, csajok és persze a nyócker. U.I.: ez volt a harmadik, egyben az eddigi utolsó Riporta epizód, ami bekerült az index ajánlott blogbejegyzései közé.

https://open.spotify.com/episode/6mBpJc43QowyILLQDGAzY8
https://open.spotify.com/episode/11jaRgL3iCcVZ4BoHU6FMc

7. adás – Reisz Gábor – filmrendező

fotó: port.hu

Erre a beszélgetésre is rengeteget készültem, nagyon szeretem a fiatal filmrendező filmjeit (Főleg a két főfilmet, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant, illetve a Rossz verseket). Egy abszolút kötetlen beszélgetés alakult ki köztünk, ami felvétel utána is folytatódott még egy kicsit.

Sosem találkoztam még olyan alkotóval, aki ennyire nyíltan vállalja fel a bizonytalanságait és a sikerei ellenére ennyire természetes maradjon. Valószínűleg ez a hozzállás mutatkozik meg a filmjeiben is és többek között ezért is szeretik olyan sokan őket. Persze ez még kevés lenne a sikerhez: Gábornak különös érzéke van ahhoz, hogy olyan helyzeteket mutasson meg a filmjeiben, amikhez sokan tudunk viszonyulni, akár budapestiek vagyunk, akár nem, még akkor is, ha a szerethető karakterek mellett szinte már állandó főszereplő a fővárosunk is.

Témák: Díjátadó Monte Carloban, a filmes díjkiosztók ellentmondásai, önbizalom és önmarcangolás, élet Párizsban, szakítás, filmes skatulyák, Annie Hall, genderproblémák, rendezői nehézségek, csajozás, reklámfilm rendezés, Áron a Van…-ból, Szomszédok, Barátok közt, szavak, amelyeket Gábor nem használna, kedvenc helyek Budapesten, sör, zene, színház, párizsi (mármint a felvágott), panaszkönyv, amerikai független filmek, IKEA, épületek Budapesten, Budapest elhagyása, 90-es évek és persze a Margitsziget.

Az elhangzott dalokat a Van filmzenekar készítette, kivéve a végefőcím alatt hallható ”Rossz versek a tengerparton” című zenei betétet, amelyet a Riporta Media szerzett kifejezetten ehhez az adáshoz.

https://open.spotify.com/episode/3TRE2hRecKEo8IdE8VhlNf

8. adás – Czibók László – vlogger

fotó: 24.hu

Egy másik érdekes beszélgetés, illetve egy érdekes helyzet: végy egy amúgy kidobóként dolgozó vloggert, aki erősen megosztja az embereket adj hozzá egy plusz vendéget, akit nem te hívtál meg, de vele érkezett, így valahogyan azért reagálni kell a helyzetre és ezt fejeld meg azzal, hogy most először két mikrofonnal veszed fel a beszélgetést ami később azért ütközött némi technikai akadályba. Na mindegy, egy újabb emberről derült ki, hogy nézhet ki akárhogy, gondolhatnak róla akármit, hihetetlenül jó fej tud lenni. Velem abszolút korrekt volt és szerintem a beszélgetés is érdekes lett.

Témák: előítéletek és előéletek, kommentek és kommentelők, Ábrahám Róbert, szájkaratésok, Éjjel-Nappal Budapest, EGO, Facebook LIVE, humor, politika, Tasnádi Péter, foci, erőszak, kidobósztorik, stabil és bástya, rímek, szarkazmus, Majka és Curtis, Instagram és egy sztori arról, hogy mi történik, ha egy kommentelő tényleg megadja a címét.

https://open.spotify.com/episode/417fixq9d30FdfeZB9INhp

9. adás -Grandpierre Atillacsillagász, író, énekes,

fotó: grandpierre.hu

Azt hiszem nem könnyű egy olyan tapasztalt interjúalanyt kérdezni, mint a VHK énekese: szinte nincs olyan kérdés, amit ne tettek volna fel neki, nehéz igazán meglepő kérdésekkel előállni. Viszont azt gondolom, hogy amikor a színpadon átélt testelhagyásos élményéről beszélt, akkor valódi csillogást és igazi emberi reakciót láttam a szemében Érdekes, sokrétű ember. Témák többek között : zene, politika, apaság, csillagászat, magyarság.

https://open.spotify.com/episode/2QSo1mNmrYDRHE7zbL2Jvy

10. adás – Uj Péter -főszerkesztő

fotó: mediapiac.com

Eredetileg az első évad két adással zárult volna. Az egyiket fel is vettem Uj Péterrel, a másikat pedig Galla Miklóssal – félig, pontosabban harmadig. Régóta gondolkozom, hogy azzal az adással kezdjek-e valamit, ha lesz belőle valami, akkor az a Patreonon fog megjelenni és szerintem sok szempontból tanulságos és érdekes anyag is lenne arról, hogy az az interjú miért is szakadt meg. Mindenesetre Uj Péter egy újabb olyan ember, aki egy meglehetősen karakteres valaki, velem ő is abszolút normális volt és ami számomra legalább ennyire fontos, hogy természetesen viselkedett. Kisebb dilemma volt számomra amúgy, hogy meghívjam-e, mert az elején nem igazán akartam belemenni a politikába – ez pedig a 444.hu főszerkesztőjével egy meglehetősen nehezen kerülendő téma lenne – de végül úgy döntöttem, hogy túlságosan érdekes ember ő ahhoz, hogy kihagyjam a beszélgetést.

Tapasztalt valaha politikai nyomásgyakorlást az Indexnél? Fizetős lesz a 444? Miket gyűjt szabadidejében?

További témák: Vona Gábor, Monthy Python, social media, irónia, megsértődéskultúra, baloldal, jobboldal, 444, Ács Dani, Népszabadság, index, média, politika, kommentek, kommentelés, internetto, Soros, az Index elengedése, Fidesz, Simicska, Orbán, Szily László, Bödőcs Tibor, gátlásosság, lámpaláz, Ozzy Osbourne, bor, Rogán Cecília, SAID, függőség, bicskák, töltőtoll, parkolási botrány, úszás és kosárlabda.

https://open.spotify.com/episode/16tCHLOuGUV7u31pmCDTbZVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük